Tre tips for en sikker digitalopplevelse

Etter hvert som samfunnene våre blir stadig mer digitale, står vi alle overfor nødvendigheten av å beskytte vår identitet på våre online-kontoer. Dette er en utfordrende oppgave for mange av oss, da det ofte innebærer å huske en mengde forskjellige passord og brukernavn. Fristelsen er stor til å bruke det samme passordet på alle kontoer. Tross alt, hvor stor er sannsynligheten for at noen hackere viser interesse for kontoen min?

I Norge har, i følge NorSIS, 150.000 nordmenn blitt utsatt for ID-tyveri. Konsekvenser spenner fra ondsinnet tilgang til dine sosiale mediekontoer til å se noen ta et banklån i ditt navn.

Et annet problem er den økende innflytelsen av selskaper som jobber med din private informasjon for å påvirke valg, som vi har sett med Cambridge Analytica-skandalen, noe som gjør det tilsynelatende umulig å holde vår data privat.

Du kan enkelt sjekke om ditt passord eller andre opplysninger har blitt lagt ut på nettet ved å besøke Have I Been Pwned og ved å skrive epostadressen din.

Her er tre enkle trinn for å sikre ditt digitale liv.

Bruk et sikkert passord
Dette er et kritisk punkt. Hvis en hacker får tilgang til e-postkontoen din, har han nå tilgang til hele ditt digitale liv. Om passordet ditt ligger i listen over de ti mest brukte passordene, bør du endre det umiddelbart!

Et sikkert passord trenger ikke å være umulig å huske:

  1. Tenk på en setning, som helst inneholder tall;
  2. Ta den første bokstaven eller to av hvert ord;
  3. Legg til noen spesialtegn: !?(){}[]_-<>/\,.;
    • Ikke bruk nordiske tegn: øæå!
  4. Forsikre deg om at det er minst åtte tegn totalt.

Bruk forskjellige passord på hvert nettsted
Du har nå et sikkert passord. Men hva om den samme også er i bruk på alle de andre kontoene dine? Hacker kan nå logge på med samme legitimasjon på dine sosiale medier-kontoer, på dine online shoppingkontoer og så videre.

Dette er spesielt viktig for e-postkontoen din, siden e-postkontoen kan brukes til å tilbakestille passordet på mange andre online-kontoer.

Å bruke et annet passord på hver konto oppnås ved å bruke en password manager. På Wemail anbefaler vi den gratis tjenesten BitWarden eller det abonnementsbaserte LastPass.

Velg en leverandør av e-posttjenester som respekterer personvern
Når du bruker en gratis tjeneste, er du produktet. Med andre ord, privat informasjon om deg selv og dine slektninger kan selges til tredjeparter som selskaper som arbeider med Big Data. De bruker din data til å påvirke kjøp eller til og med valg ved å vise deg målrettet annonsering.

Wemail er en abonnementsbasert og annonsefri leverandør av e-posttjenester som ikke trenger å selge dine opplysninger for å overleve. Vi lover å beskytte personvernet ditt og behandle data om deg på en sikker måte.

Wemail.no benytter informasjonskapsler (cookies). Les mer